miercuri, 10 decembrie 2008

Fericirea este contagioasa


Fericirea este contagioasa si se propaga "in valuri" in cercurile de prieteni si rude, dar nu si intre colegii de munca, arata un studiu publicat de British Medical Journal (BJM), citat de AFP.
Cercetatorii au stabilit ca grupurile de oameni fericiti si nefericiti se formeaza conform unor criterii de proximitate sociala si geografica. De exemplu, probabilitatea ca o persoana sa fie fericita creste cu 42% daca un prieten care se afla la mai putin de 800 de metri este fericit. Procentul este de 25% daca prietenul respectiv se afla la mai putin de 1,5 kilometri si descreste pe masura ce distanta creste.Sansele de fericire cresc cu 8% in caz de coabitare cu un partener multumit, cu 14% daca o ruda bine dispusa locuieste alaturi si cu 34% in cazul unor vecini fericiti.
"Variatiile in nivelul de fericire al individului se pot propaga in valuri in grupurile sociale si pot genera o ampla structura in cadrul unei retele, aparand astfel grupuri de oameni fericiti sau nefericiti", spun autorii studiului, profesorii Nicholas Christakis, de la Harvard Medical School, si James Fowler de la Universitatea California din San Diego.
Formula nu este insa valabila pentru locul de munca. "Colegii de munca nu afecteaza nivelul de fericire, ceea ce ne face sa credem ca propagarea starilor emotionale poate fi limitata de contextul social", se arata in studiu.Cercetarea "revolutionara" ar putea avea implicatii in ceea ce priveste sanatatea publica, arata BJM. Potrivit publicatiei, "daca fericirea se transmite prin intermediul relatiilor sociale, acest lucru ar putea contribui indirect la transmiterea similara a unei stari bune de sanatate".
Studiul a fost realizat pe un esantion de 5.100 de adulti in 34 de ani.
Sursa: www.lady4ever.ro

Niciun comentariu: