duminică, 14 decembrie 2008

10 principii pentru o dieta fara foame!


Orice persoana care doreste sa-si purifice organismul si sa adopte o alimentatie sanatoasa va gasi in fiecare carte sau articol de nutritie anumite sfaturi de adoptat, atat in privinta scaderii in greutate, cat si in privinta imbunatatirii starii generale a organismului. Greutatea ideala nu poate fi atinsa prin metode extreme, precum infometarea sau excesul de diuretice si depurative, obiceiuri ce duc intr-un final la aparitia tulburarilor de alimentatie, ci printr-un anumit echilibru si prin cunoasterea propriului organism.
1. Pune-ti ordine in viata. Incearca pe cat posibil sa-ti reglezi somnul si ora de trezire. Viata dezorganizata „zapaceste” organismul care, nestiind ce va urma, incepe sa acumuleze calorii haotic. Adoptarea unui regim de viata sanatos incepe cu un somn normal (7-8 ore). Preferabil este sa prinzi intervalul orar 22:00-02:00, cand somnul este cel mai eficient si cand are loc regenerarea celulelor. In plus, daca te abtii sa dormi, te ingrasi, intrucat in acele momente corpul degaja leptina (un hormon ce transmite creierului senzatia de foame).
2. Respecta orele de masa si nu sari peste mese. Fixeaza-ti 3 mese pe zi, la aproximativ aceeasi ora (cu o diferenta de max. 2 ore intre mese), pe care sa le respecti cu sfintenie. Infometarea cauzeaza organismului o stare de panica, agonisind astfel calorii pentru vremurile grele ce se preconizeaza. Totodata, poti lua 2 gustari light intre mese pentru mentinerea glicemiei la un nivel bun si pentru energizare.
3. Hidrateaza-te. Stim ca zilnic esti bombardata cu acelasi mesaj: bea minim 2 l de apa/zi. Dar nu-l ignora, caci organismul nostru contine 70% apa, iar hidratarea insuficienta duce la probleme digestive, neevacuarea toxinelor sau probleme ale tenului. In plus, tine minte ca la fiecare litru de apa consumat, arzi in jur de 400 kcal. Si nu uita ca hidratarea se face doar prin apa si ceaiuri neindulcite, nu bauturi carbogazoase sau mai rau, alcoolice.
4. Ordinea apa-mancare. Bea apa cu min. 30 min inainte de masa si in nici un caz nu in timp ce mananci. Apa se imbiba in alimentele masticate si impiedica digestia. De asemenea, bea apa la minim o ora dupa ce ai servit masa.
5. Nu ignora masticatia. Masticatia alimentelor este deosebit de importanta! Digestia incepe din gura, iar saliva este suficient de acida pentru a usura dizolvarea alimentelor. Fiecare muscatura dintr-un fel de mancare ar trebui mestecata de 20-30 de ori, atat pentru usurarea digestiei, pentru tranzitul intestinal, cat si pentru scaderea numarului de calorii (prin procesul de masticatie) continute in fiecare aliment.
6. Ultima masa. Ultima masa ar trebui consumata cu 3-4 ore inainte de culcare. In principiu, dupa ora 19:00, organismul devine mai obosit sau mai lenes si digestia este ingreunata.
7. Consistenta meselor. Multi nutritionisti considera ca ar trebui sa impartim consistenta meselor noastre zilnice astfel: 60% din alimentatia zilnica ar trebui consumata la micul dejun, 30% la pranz si doar 10% la cina. Importanta majora a micului dejun rezida in faptul ca acesta asigura energia necesara pentru intreaga zi, asa ca evitarea mesei de dimineata este o mare greseala.
8. Ordinea si frecventa alimentelor. Consuma maxim 3 oua fierte/sapt si niciodata cu lactate sau alte proteine, consuma maxim 3 felii de paine/zi, fructele se mananca singure si niciodata ca desert (fermenteaza, impiedicand digestia), laptele intotdeauna se consuma singur, carbohidratii intotdeauna se consuma necombinati, renunta la topping-urile salatelor.
9. Calorii negative. Exista anumite alimente a caror digestie consuma mai multe calorii decat aduc ele ca aport. Ele insa nu pot constitui unica masa, ci trebuie combinate cu alte produse. Acestea sunt: - Dintre legume: ceapa, sfecla, andive, ridiche neagra, morcov, varza, spanac, ridiche de luna, telina, dovlecel, fasole verde, ardei iute, castravete, sparanghel, conopida si broccoli. - Peste: somonul (contine Omega 3) si tonul. - Condimente si mirodenii: usturoi, tarhon, menta, busuioc, marar, salvie, patrunjel, cimbru, cuisoare. - Fructe: ananas, lamaie, capsuni, mango, zmeura, afine, portocale, grapefruit, mere.
10. Grasimile. Toata lumea crede ca grasimile sunt total interzise si trebuie eliminate din dieta zilnica. Partial adevarat. Exista 3 tipuri de grasimi: cele saturate (nocive), polisaturate si monosaturate (bune, scad riscul bolilor cardiovasculare si a cancerului).Grasimile permise se gasesc in: nuci, seminte, alune (nu prajite), ulei virgin de masline, presat la rece, avocado, peste gras (somon, macrou, hering) si untura de peste - in principiu, grasimi naturale, nerafinate si netratate termic. Cele interzise sunt cele continute de: margarina, prajeli, uleiuri rafinate, dublu rafinate, hidrogenate, grasimile animale.Tine cont de aceste principii atat in adoptarea unei diete, cat si a unui stil de viata. Pe langa pierderea kilogramelor in exces, vei castiga multa sanatate si energie. Mult succes!
Un articol de Diana Serpoianu
Sursa: www.kudika.ro

Niciun comentariu: