miercuri, 10 decembrie 2008

Sa nu defrisam sufleteste Romania!


Probabil ca nimic altceva nu poate defini mai bine spiritul unui popor decat stravechile sale traditii si obiceiuri. Traditii, obiceiuri, datini, credinte, vorbe din batrani, descantece, rugaciuni, superstitii, au devenit notiuni deja abstracte, intr-o societate obosita de viteza, dar al carei ritm de viata e din ce in ce mai accelerat, alergand spre niciunde, investind doar in "confort si siguranta", alterandu-si instinctele si devenind de fapt tot mai inerta interior.
Cred ca acest lucru ar trebui sa ne puna pe ganduri. Trebuie cat mai repede posibil sa ne indreptam privirile deja obosite si sufletele deja otravite de atatea influente catre ceea ce sunt de fapt originile noastre, radacinile care ne-au dat seva vietii si care ne fac sa ne numim pur si simplu ROMANI. Si anume spre folclor, spre pastrarea traditiilor si datinilor romanesti. Sa lasam deoparte pentru cateva minute "celelalte" genuri muzicale si sa incercam sa ne deschidem sufletul in fata adevaratelor valori romanesti, pe care incet incet le pierdem din cauza noastra: din inconstienta, din rautate si din cauza unui "alter-ego" care ne spune ceva de genul "ce mama naibii asculti aici? populara? asta e muzica...??!!". Haideti sa facem cumva sa nu mai avem acest spirit de turma numai cand e vorba de lucruri rele, sa il avem si ca sa realizam ceva bun. A merge cu masina si cu muzica in blana pe versuri de Nicolae Guta sau Florin Salam nu este nici macar la moda asa cum spun unii, ci este un adevarat dezastru fonic...Polueaza mediul fonic...
Haideti sa nu ne mai luam dupa ceilalti numai pentru simplul fapt ca asa vor ei sau ca sa fim cool. Ne agitam cu totii cand e Valentine's Day, o sarbatoare care de fapt nu e a noastra, iar cand vine Dragobetele pe data de 24 februarie, o mica diferenta de 10 zile ne face sa uitam cu totul ca suntem romani si ca de fapt ar trebui sa sarbatorim pe aceasta data, nu sarbatori imprumutate de la americani sau de te miri unde. Dar se intampla tot mai des...PACAT!!
Cat despre portul popular ce sa mai zicem... Au mai ramas putine zone in care se mai poarta costume populare, celebrele palarii populare mestesugite cu atata pasiune si dragoste... Iar despre tineret, nici sa nu auda despre asa ceva... Daca nu sunt in trend, deja e un motiv de ingrijorare. Asa ca sa lasam ceea ce e "la moda" si sa incercam sa vedem de unde ne tragem noi cu adevarat, cum suntem noi de fapt si atunci vom descoperi lucruri minunate la care poate nu ne-am fi gandit niciodata... lucruri despre noi insine.Sa incercam sa salvam cat mai putem din tara noastra, ceea ce e mai important de fapt: traditiile, porturile si obiceiurile populare. Macar atat... Ca restul a pierit de mana noastra si pe limba noastra. Sa aratam tuturor ca ne iubim tara, ca iubim Romania!

Niciun comentariu: