miercuri, 10 decembrie 2008

Orasul meu, Rm. Valcea


Avand in vedere faptul ca sunt studenta in municipiul Pitesti, la Facultatea de Stiinte Socio-Umane, specializarea Jurnalism, anul II, as putea sa fac o comparatie intre orasul meu natal, Rm.Valcea, si municipiul Pitesti. Probabil va intrebati in ce ar consta aceasta comparatie.
Timp de aproape doi ani, perioada in care am locuit si inca locuiesc in Pitesti, am avut, zic eu, suficient timp sa imi dau seama de eventualele asemanari si deosebiri dintre cele doua orase. Indiferent de acestea, dorul de casa a fost si este, de fiecare data cand ajung in Pitesti, imens. Chiar daca asta va face sa credeti ca voi da impresia unui subiectivism subtil, voi incerca sa fiu cat se poate de obiectiva.
De ce am ales Pitestiul si nu Rm.Valcea? Din acest unghi, Rm. Valcea are un punct in minus, deoarece putinele facultati pe care le avem sunt private si nu ofera studentilor sansele pe care le au in alte orase, si anume sa intre la o facultate de stat, pe un loc subventionat. Nu orice student isi permite sa plateasca taxele. Din acest motiv, cei care intra la facultati private se angajeaza, cauza pentru care balanta se inclina in defavoarea studiului. In acest caz, oportunitatile pe care le ofera Pitestiul sunt mult mai diverse si mai la indemana oricui. Dintr-un alt unghi de abordare, cel al modului de petrecere a timpului liber - deoarece pentru un student si aceasta este una dintre prioritati - Pitestiul din nou castiga, pentru ca, fiind un oras mai mare decat Rm. Valcea, ofera mai multe „senzatii”. Sunt foarte multe cluburi, restaurante in care te poti delecta cu prietenii, punand la cale un nou plan sau susotind, usor, pe sub mustati despre urmatorul examen. In schimb, in micutul oras Rm.Valcea, te poti orienta cu ochii inchisi unde vrei sa iti petreci cateva clipe libere, spiritul aventurier al studentilor fiind estompat, deoarece spatiul de desfasurare este cam restrans.
Rm.Valcea are si el, in schimb, avantajele lui. Este un oras mult mai curat decat Pitestiul. Probabil si din cauza faptului ca este mai mic si mai usor de adiminstrat. In principiu, vreau sa cred ca asta se datoreaza oamenilor mult mai educati si mai evoluati spiritual decat in Pitesti. Ca ramniceanca, pot sa spun ca suntem niste oameni primitori, foarte prietenosi si pusi pe gluma. Nu este numai parerea mea, ci si a celor ce ne cunosc si ne impartasesc opiniile. In schimb, din cate am observat ca studenta, in Pitesti oamenii sunt mult mai reci, nu sunt deschisi la suflet precum noi si sunt mult mai reticenti in ceea ce priveste intrarea in noi relatii de amicitie, de intr-ajutorare sau de informare, in orice domeniu. Pot sa spun ca oamenii din Rm.Valcea sunt mult mai „dezvoltati” din punct de vedere emotional si intelectual, reactionand cu totul diferit fata de cei din Pitesti. Au alte orizonturi si perspective.
Tinand cont ca nimic nu este perfect, Rm. Valcea, cu defectele si calitatile sale, ramane orasul meu preferat. Nu spun asta pentru ca m-am nascut si am crescut aici. Daca m-as fi nascut si as fi crescut in alt oras si ar fi trebuit sa ma mut definitiv, cu siguranta alegerea mea ar fi fost Rm. Valcea. Spun asta deoarece chiar imi este drag acest oras si sunt mandra ca sunt cetatean al Ramnicului. In comparatie cu celelalte orase mari, Rm.Valcea este un oras linistit, curat, la care oricine se poate adapta, cred eu, cu usurinta. Prin urmare, dragi ramniceni, sa fiti mandri ca sunteti ai acestui minunat oras si sa nu va indoiti niciodata ca el trebuie iubit, apreciat, dezvoltat. A fi ramnicean este o adevarata onoare.

2 comentarii:

DoarATAT spunea...

Bună ZIUA !
Doamnei Andreea Ratoi !
~
V-am regăsit, după foarte mult timp, însă, observ că ... v-aţi oprit !
~
Tatăl meu, fiind din "zonă" (un sat de lângă Horezu) ... mi-a oferit în copilărie, ÎN VACANŢELE DE VARĂ, un loc DE BASM, de neuitat !
~
Cornelius,

Kimhanson spunea...

Sunt cu soțul meu de 7 ani fără copil, eu și soțul meu am încercat tot posibilul, dar nu am avut niciun rezultat, până când am întâlnit o prietenă de-a mea foarte bună care mi-a povestit despre Dr Dawn acuna și cum a ajutat-o, i-am explicat. totul la Dr Dawn acuna dupa ce am contactat-o ​​pe Whatsapp, a promis ca ma ajuta, mi-a dat niste instructiuni pe care le-am facut perfect, spre surprinderea mea am ramas insarcinata la 2 saptamani dupa ce m-a ajutat si acum am un copil frumos acum, toate datorită Dr. Dawn acuna, contactați-o pentru o soluție rapidă la problema dvs.
*Daca vrei sa ramai insarcinata.
*Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
*Dacă vrei să vindeci vreo boală.
*Dacă vrei noroc în viața ta.
*Dacă doriți să opriți avortul spontan și altele,
: e-mail { dawnacuna314@gmail.com}
Whatsapp: +2348032246310